10 saker att tänka på innan flytten

Har du funderat på att byta eller sälja ditt hus eller din lägenhet? I så fall har vi några goda råd för när du ska göra i ordning hemma.

Midbec visning bostad hem wallpaper tapet homestyling homestaging Ytterdorr
1) Det första intrycket
Innan det är dags för första visningen så ska du alltid gå ut från ditt hem, vare sig du bor i hus eller lägenhet. Sedan ska du stå där någon minut, öppna dörren långsamt och (försöka) titta på hallen som om du aldrig hade sett den tidigare. Det kan låta fånigt, men helt klart vara värt det. Det kan vara lätt att lägga mycket krut på sovrummet, på köket och på vardagsrummet. Men kom ihåg det människor ser först. Finns det något du skulle kunna förändra för att göra att ännu bättre första intryck?

Midbec visning bostad hem wallpaper tapet homestyling homestaging Cupcakes cakes cake kakor cookies
2) Goda saker från ugnen
En klassiker egentligen – att baka något gott innan en visning för att doften av nybakat ska sprida sig över hemmet. Men vad doftar egentligen allra bäst? Vad kommer att få de på visningen att känna sig riktigt välkomna? En plåt med sega Chocolate Chip Cookies är ju aldrig fel. Eller varför inte en blåbärspaj som sprider kombinationen av söta och blommiga dofter över hemmet?

Eller så tar man det ett steg längre och fyller hela rummet med läskande bakverk. Vem skulle inte vilja lägga ett bud då?

Midbec visning bostad hem wallpaper tapet homestyling homestaging Doftljus ljus candles
3) En välkomnande doft
Precis som kakor eller pajer kan några väl valda doftljus sprida en god doft över hemmet. Men här gäller det att planera rätt! Du börjar med ett ljus, sedan lägger du till ännu ett… Innan du vet ordet av det har olibanium blandats med citrus, shea, vanilj och lagerblad och förvirringen under visningen är total. Det gäller att kombinera rätt dofter om du vill skapa en välkomnande känsla i hemmet.

Vanilj + Kokos = Jättebra
Grapefrukt + Lime = Fräscht och härligt
Bomull + Banan = Vi skulle ha hoppat över den kombinationen
Kanel + Mint = Kanske inte. Doften kan skapa känslan av att man tuggar tuggummi och äter en kanelbulle samtidigt.

Helt enkelt, dofter som kompletterar varandra – inte kontrasterar alltför mycket.

Midbec visning bostad hem wallpaper tapet homestyling homestaging kaffe bok coffee table book
4) Litteratur att visa upp
Det finns ett gammalt (och sant) uttryck som säger att man inte ska döma en bok efter omslaget. Men tillfällen som visningar av hus och lägenheter kan nog vara undantaget som bekräftar regeln. Vi säger inte att du ska slänga fram böcker som enbart har en snygg framsida för att det ska se snyggt ut hemma. Inte alls. Vi menar helt enkelt att det kan vara värt att visa upp några väl valda böcker som är intressanta OCH snygga att se på. Som exempelvis receptböckerna Sopplunch och Gröna Smoothies. Eller om du tycker bättre om målad konst än kokkonst finns alltid böcker om konstnärer som Ed Ruscha och Hilma af Klint.

Midbec visning bostad hem wallpaper tapet homestyling homestaging stada clean cleaning flyttstad
5) Rent och prydligt
Inför flytten är det dags att visa upp hemmet från sin allra bästa sida. I vissa hörn eller på några prydnadssaker där du förut har accepterat lite damm gäller nu andra regler. För även om inte alla är framme och känner på porslinshästen i fönstret kommer någon alltid att göra det. Och om hästen har damm i manen kan det förstöra det övriga intrycket av hemmet. Och den här lilla porslinsponnyn skulle aldrig kunna förlåta sig själv att han var den som satte stopp för en potentiell bostadsförsäljning. Med andra ord – var noggrann inför visningen och glöm vad du än gör inte bort porslinsfigurerna.

Midbec visning bostad hem wallpaper tapet homestyling homestaging Barnbild akward family photos
6) Personligt eller för personligt?
När man kommer på visning ska inte hemmet kännas som vilken vit, anonym yta som helst. Man ska känna av någons personlighet och att det är någon, ett par eller kanske en hel familj som bor där och satt sin prägel på bostaden. Men som med så mycket annat finns det en gräns. Spännande textilier, lekfulla mönster eller roliga detaljer är på rätt sida av gränsen. Medan kudden med ditt gamla simborgarmärke, de absolut mest pinsamma barnbilderna och det gigantiska gosedjuret du fick från din första kärlek är på fel sida av gränsen. Det gäller att hitta en unik touch – utan att spekulanterna hänger upp sig på alltför oväntade detaljer.

Midbec visning bostad hem wallpaper tapet homestyling homestaging Belysning ljus lights
7) Ett hem i ljus
Ljus på rätt platser kan få ett hem att kännas ännu större. Det kan handla om ljusa färger, ljusa väggar eller helt enkelt många olika ljuskällor. Som med så mycket annat gäller det att hitta en balans även här. Om man instinktivt kisar och håller för ögonen för att man möts av en strålkastare så fort man sätter foten innanför dörren kan du ha gått för långt. Men med punktbelysning som uppmärksammar vackra fönster eller spotlights i taket för att visa upp höjden kan du göra skillnad – på ett positivt sätt.

Midbec visning bostad hem wallpaper tapet homestyling homestaging Oxygen plants blommor plant
8) Blommor, blad och liv i rummet
Växter gör att rum och ytor plötsligt känns mer levande. Och på samma sätt som ljus kan en vacker blomma i en ampel bidra till att man lägger märke till takhöjden. Eller så kan en större krukväxt i fönstret se till att ingen missar hur djupa fönsterbrädor som finns i hemmet. Men alla har ju inte gröna fingrar. Så är det bara. Då finns fortfarande lummiga alternativ som du inte ens behöver vattna!

Midbec visning bostad hem wallpaper tapet homestyling homestaging Moblera furniture
9) Inte se skogen för alla träden
Alla har nog varit i ett hem någon gång där det har gått överstyr. Hyllor står alldeles för tätt bredvid ett bord, som i sin tur fightas med en soffa om utrymme eftersom jukeboxen behövde få plats i hörnet när den nya fåtöljen kom på plats. Även om det inte alltid är så illa så blir det svårare att se och uppskatta ett rum när för mycket möbler kommer i vägen. Tänk som en person som kommer in i rummet för första gången. Om det är något som skymmer ljus, fönster, för mycket golvyta – ja, är det något som får rummet att se lite för stökigt ut helt enkelt? Då kan det vara väl värt det att plocka bort några saker inför visningen.

Midbec visning bostad hem wallpaper tapet homestyling homestaging Textilier textiles pillows kuddar
10) Dukar, filtar, mattor och kuddar
Textilier i olika former, färger och mönster får ett hem att kännas ombonat. En härlig filt får människor att föreställa sig att man ligger nerbäddad och tar en tupplur på soffan. Härliga kuddar ger bilder av mysiga filmkvällar hemma. De bidrar med värme, de ger ett hem det lilla extra – framförallt i rum som ofta är väldigt stilrena i grunden, som badrum. Du kanske tänker ”det får vara som det är med sitt vita kakel”. Men är du säker att du inte saknar en rosaprickig badrumsmatta med ett matchande duschdraperi? Vi tror att det skulle se riktigt bra ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tapetpassion sedan 1974

Vi älskar känslan som tapet ger! Rum blir till hem, vardag blir till lyx. Vår grundtanke är kvalitet, oavsett om vi designar själva eller importerar från världsledande varumärken. För vi vet att när trender skiftar består skickligt hantverk och passion.

Kontakta oss

Analysvägen 1, 435 33 Mölnlycke
Telefon: +4631-88 05 50
info@midbec.se
press@midbec.se

Copyright © 2021 Midbec