5 enkla knep som underlättar din tapetsering

Vad krävs det egentligen för att kunna tapetsera? Massa förkunskap och erfarenhet? Nope. Du behöver bara ett gäng tapeter (så klart), info om tapeten, rätt lim och bra verktyg. Svårare än så är det nämligen inte. Här får du 5 enkla knep som guidar dig rätt inför din tapetsering!

Tips vid tapetsering

1) Håll utkik efter den här symbolen när du letar tapet:

tapetsering-non-woven-midbec-tapeter

Den betyder att tapeten är av non woven-kvalitet vilket är mycket enklare att sätta än tapeter av papper eller annan kvalitet. Du limmar direkt på väggen vid uppsättning istället för på tapetens baksida. Enkelt och smidigt!

2) Rätt lim – Beroende på vilken kvalitet det är på tapeten så krävs olika typer av lim. Har du siktat in dig på en tapet med ovan symbol är limfrågan enkel: ett non woven-lim. Symboliseras med följande: tapetsering-non-woven-lim-midbec-tapeter

Alltså, the perfect match:

tapetsering-non-woven-lim-symbol-midbec-tapeter

3) Sockelkniv – Med en vass sockelkniv är det enkelt att få till fina raka tapetkanter längs golv och tak. Och raka tapetkanter gillar vi!

tapetsering-tapetredskap-sockelkniv-midbec-tapeter

4) Målarsvamp – Att få lim på tapeten är inte toppenbra men det är absolut ingen anledning till att gripas av panik. Andas några djupa andetag och torka bort limmet med en ren, blöt målarsvamp innan det hinner torka. Men gnugga inte, det är däremot ett no no.

tapetsering-tapetredskap-målarsvamp-midbec-tapeter

5) Ha koll på etikettsymbolerna – Fler symboler undrar du… Oh yes, när det kommer till tapetsering är det all about the symbols. Men bara för att det ska bli så enkelt som möjligt! Med varje tapetrulle följer en etikett med artikelnummer och annan info, däribland olika symboler och så här tolkar du dem:

tapetsering-limma-väggen-symbol

Limmet på väggen ej på tapeten. Easy peasy!

tapetsering-vådvändning-symbol

Om du ser denna symbol ska varannan våd sättas upp-och-ner för ett fint resultat! Gäller främst enfärgade tapeter.

tapetsering-tvättbar-symbol

Denna vågsymbol beskriver hur tålig tapetens yta är mot blöt avtorkning. Skalan går från 1-3 vågor, ju fler vågor desto tåligare yta.

tapetsering-mönsterpass-symbol

Det finns tre olika symboler för mönsterpass. Ingen mönsterpass innebär att det bara är att köra på med tapetvåd efter tapetvåd. Vid rak mönsterpass upprepas mönstret på samma höjd som på föregående våd och vid förskjuten mönsterpass ska mönstrets upprepning komma lite lägre eller lite högre än på föregående våd. Här kan du tänka att mönstret hamnar lite ”sick-sack”.

tapetsering-mönsterrapport-symbol

Denna symbol hänger ihop med ovan symbol, förskjuten mönsterpass. I detta fall är mönsterhöjden 53 cm och då ska nästa våd förskjutas upp eller ned med 26,5 cm (hälften av 53) för att passa in i mönster.

Vart hittar man då alla dessa symboler? Jo det gör du här, på tapetrullens etikett.

tapetsering-non-woven-etikett-midbec-tapeter

På den här etiketten hittar man ytterligare två symboler, ”God ljusäkthet” och ”Spaltbar”. De har egentligen inte så stor betydelse för själva tapetseringen utan ger info om att tapetens nyans inte kommer att påverkas av normalt solljus (god ljusäkthet) samt att när du en dag vill ta ner tapeten så kommer det yttre skiktet att lossna medan baksidan sitter kvar på väggen (spaltbar).

Så låt tapetseringen börja!

//Malin
malin@midbec.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tapetpassion sedan 1974

Vi älskar känslan som tapet ger! Rum blir till hem, vardag blir till lyx. Vår grundtanke är kvalitet, oavsett om vi designar själva eller importerar från världsledande varumärken. För vi vet att när trender skiftar består skickligt hantverk och passion.

Kontakta oss

Analysvägen 1, 435 33 Mölnlycke
Telefon: +4631-88 05 50
info@midbec.se
press@midbec.se

Copyright © 2021 Midbec