Att tänka på när du inreder med mönstrad tapet

Den här veckan ger stylisten Cattis några tips som du kan tänka på när du inreder med mönstrad tapet i hemmet.

Med mönstrad tapet på väggarna

Det har länge varit vanligt att tapetsera en fondvägg, men den senaste tiden tycker jag mig se mer och mer att många vågar tapetsera ett helt rum. Det känns så roligt tycker jag! Att tapetsera alla väggar ger en mer ombonad känsla och en wow-känsla när du kliver in i rummet.

inred med mönstrad tapet glasshouse midbec tapeter

Om du ändå känner att du bara vill tapetsera en fondvägg är det fint att välja stormönstrat. Det handlar mycket om tycke och smak såklart, men stora mönster i hela rum kan upplevas som lite rörigt för ögat. Själv älskar jag det! Jag brukar tänka på fondväggar som en enda stor tavla. Välj gärna en kulör från tapeten som får gå som en röd tråd i resten av rummet.

inred med mönstrad tapet marimekko midbec tapeter

Detsamma gäller om det är många detaljer i tapeten, då kan en fondvägg vara tillräckligt. Jag tycker om att prova mig fram med färger och se hur de passar tillsammans. Med den rosa Marimekko-tapeten ovan hade jag valt att måla resterande väggar i en lugn kulör.

inred med mönstrad tapet apelviken anemone stol midbec tapeter

När tapeten Anemone kom upp på väggarna i vårt sovrum upptäckte vi att kulören vi målat listverk och dörrar med hade en ton som harmoniserade väldigt fint ihop med tapeten. Det var faktiskt en ren lyckträff. Jag tycker det är fint med lite mjukare kontraster till en tapet med mycket mönster. Nu funderar vi på att även låta elementet få samma kulör. Det är så lätt att fastna i att listverk, dörrar och element ska vara vita.

inred med mönstrad tapet apelviken anemone sovrum midbec tapeter

Trots att det är många detaljer i den här tapeten valde vi att tapetsera hela sovrummet. Vi får inte plats med så mycket mer än en dubbelsäng och ett klädskåp, men jag upplever att rummet känns större när vi fick upp tapet på väggarna. Ett tips är att inreda med speglar i små rum då det ger en förstorande effekt. Dessutom blir det en spännande detalj när spegelbilden fångar upp mönstret från tapeten på andra sidan väggen.

inred med mönstrad tapet apelviken anemone midbec tapeter

Här har jag valt att plocka in ett par färger ur tapeten i inredningen, som den gröna vasen och kimonon i orange.

inred med mönstrad tapet apelviken pomona midbec tapeter

Precis som det varma träslaget får fånga upp de guldiga bruna tonerna ur tapeten Pomona med de fina äpple- och päronträden i den här bilden. Som jag skrev tidigare så skapar du en balans i rummet genom att välja ut ett par färger som får gå som en röd tråd i inredningen. Det kan exempelvis vara på textiler som en matta, ett par kuddar eller gardiner.

inred med mönstrad tapet blomstermåla alva rosa midbec tapeter

Är det första gången du ska tapetsera ett helt rum så rekommenderar jag att välja en småmönstrad diskret tapet. Ett utmärkt första steg. Som tapeten Alva i Blomstermåla som här syns både i rosa (ovan) och ljusblått (nedan). Det ger ett mer enfärgat intryck av rummet samtidigt som det fortfarande känns livfullt.

inred med mönstrad tapet blomstermåla alva blå midbec tapeter

Kanske vågar du på dig någon mer iögonfallande stormönstrad tapet nästa gång som tapeten Filippa från Apelviken nedan.

Hoppas du fann inspiration till att våga tapetsera med mönster där hemma. Önskar dig en fortsatt fin vecka!

//Cattis, stylist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tapetpassion sedan 1974

Vi älskar känslan som tapet ger! Rum blir till hem, vardag blir till lyx. Vår grundtanke är kvalitet, oavsett om vi designar själva eller importerar från världsledande varumärken. För vi vet att när trender skiftar består skickligt hantverk och passion.

Kontakta oss

Analysvägen 1, 435 33 Mölnlycke
Telefon: +4631-88 05 50
info@midbec.se
press@midbec.se

Copyright © 2021 Midbec