Hur du väljer tapet utifrån rum

I det här inlägget går stylisten Cattis igenom hur du kan tänka när du väljer tapet till respektive rum. Vilken färg fungerar egentligen i sovrummet och passar det att ha en mönstrad tapet i ett kök? Du får flera exempel på hur du kan göra och även användbara tips!

Tapet – rum för rum

Att välja tapet till ett rum eller ett helt hem kan vara lite klurigt när det finns så många fina tapeter att välja mellan. För att hjälpa dig en bit på vägen guidar jag dig här genom husets alla rum med start i sovrummet, vardagsrum, kök och barnrum för att slutligen avsluta i hallen.

tapet vardagsrum midbec tapeter

Tapet i Sovrummet – lugnt & vilsamt

Den plats där vi återhämtar oss får gärna kännas lugn och vilsam. I sovrummet passar därför sobra nyanser och visst sägs det att blått är en färg som har just en lugnande effekt på oss. Om du ska välja en mönstrad tapet så får den gärna vara lite nedtonad.

blå tapet sovrum midbec tapeter
Tapet Botanik 218060

När jag och Tove jobbade med Hanna Wendelsbos tapetkollektion Morgongåva hamnade tapeten Stella i en ljusblå nyans med små blommor i guld och vitt på väggarna i sovrummet. För dig som föredrar färger som drar åt det kalla hållet passar svala nyanser av blått och grönt i sovrummet.

Morgongåva blå tapet sovrum midbec tapeter

Från Hannas tapetkollektion Blomstermåla hamnade den ljusrosa tapeten Alva i sovrummet. Med sina slingrande blad i en lite varmare nyans känns den mjuk och harmonisk. Romantiska och blommiga tapeter har blivit något av en favorit att välja till just sovrummet. Visst förstår man varför, vem vill inte sova med ett hav av blommor omkring sig!

Blomstermåla 51031 tapet sovrum tapeter midbec

För tapeten i vardagsrummet – våga ta ut svängarna

Om du ska våga ta ut svängarna i något rum så är det vardagsrummet. Här får väggarna gärna kännas lekfulla på ett sätt som passar din personlighet. Vardagsrummet är ett av de rum som vi umgås mest i med varandra och får gärna kännas trivsamt och ombonat. Stormönstrade tapeter ger ofta en mysig och omfamnande känsla i ett rum.

Blomstermåla 51002+51007 tapet vardagsrum tapeter midbec

Morgongåva Hanna Wendelbo blommig tapet för Midbec tapeter

Har du rum i fil är det fint att kombinera två tapeter med varandra som går i samma ton. Här nedan är matsalen tapetserad med tapeten Rosa från Blomstermåla och vardagsrummet med tapeten Vivvi från samma kollektion. Ett effektfullt sätt att använda sig av om du vill att rummen ska gå ihop och kännas som ett med varandra.

tapetkollektion Blomstermåla tapet midbec

Vill du istället hålla isär rummen väljer du en tapet som bryter av helt och hållet och gör sig vacker som den är helt ensam.

blommig tapet vardagsrum midbec tapeter
Tapet Amazonas W008106

Eller varför inte göra en fondvägg bakom soffan i vardagsrummet. Mörka och dova tapeter kan vara väldigt fint mot till exempel en mörkbrun skinnsoffa.

mörk fondvägg tapet vardagsrum midbec tapeter
Tapet Inspiration 17522

Köket – en samlingsplats

Precis som vardagsrummet är köket ett rum som vi gärna samlas i och umgås med varandra. Personligen tycker jag att köket är det rum som är svårast att välja tapet till. För dig som inte vill göra något för vågat är en enfärgad tapet det bästa alternativet.

enfärgad tapet kök midbec tapeter

Mönstrade tapeter i köket, går det? Javisst! Köket nedan är tapetserat med Ludvig från Blomstermåla och nedan ser du exempel på två olika färgställningar.

grön tapet kök midbec tapeter

Även om det är en och samma tapet i ett och samma kök så ger de olika färgställningarna två helt olika känslor för hur köket upplevs. Den gröna en mer ombonad känsla medan den grå nyansen känns något mer sval och nedtonad.

grå tapet kök midbec tapeter

Ett knep om du har svårt att välja tapet till köket är att utgå från vad det är för typ av kök och inredning du har. Är det ett modernt kök, eller ett kök i äldre stil som på bilden nedan? Det här lantliga köket kommer fram på helt rätt sätt med tapeten Julias romantiska ängsblommor från kollektionen Morgongåva. Däremot hade den kanske inte känts som det självklara valet i ett nytt och modernt kök.

Morgongåva Hanna Wendelbo tapet kök Midbec tapeter

Barnrummet – lekfulla väggar

Tapeter speciellt anpassade till barnrummet finns det gott om. Oftast har de då sagomotiv som mönster. Jag har alltid undvikit just de tapeterna till mina barn, då jag gärna vill att de ska hålla över en längre tid. Barnen blir ju äldre, och plötsligt känns kanske inte till exempel nallebjörnar aktuella som tapet.

barnrum tapet midbec tapeter
Tapet Kinfolk MISP1234

Mitt tips är att istället välja en mönstrad och lekfull tapet som passar i ett barnrum i takt med att barnen växer och blir äldre, men som samtidigt gör sig lika bra att inreda som exempelvis ett gästrum.

Tapetkollektion Blomstermåla barnrum tapet midbec tapeter

Tapeten till Hallen – första intrycket

Hallen är det rum som vi först lägger märke till när vi kommer hem till någon. Om du inte har haft tapet hemma tidigare är hallen det rum som jag först hade rekommenderat att tapetsera. Just för att det ger det där första intrycket, men även för att det är ett rum som du inte behöver tillbringa så mycket tid i egentligen. Med andra ord, ett ypperligt rum att tapetsera för dig som vill vänja dig vid att ha en tapet där hemma.

Tapetkollektion Blomstermåla hall tapet midbec tapeter

Hallen får gärna kännas varm och välkomnande. Har du möjlighet så är det fint att kombinera två tapeter med varandra, precis som med rum i fil. På bilden nedan ser du tapeten Stella från kollektionen Morgongåva i en dämpad grön nyans tillsammans med tapeten August, vars småfåglar och trädgrenar klättrar upp genom trapphuset.

Morgongåva styling stella august tapet midbec tapeter

Vill du vara lite mer vågad, som jag tycker att man kan unna sig att vara i en hall, väljer du en tapet som är färgstark eller stormönstrad. Eller varför inte både och? Det var ju det där med första intrycket.

hall miss print tapet midbec tapeter
Tapet Miss Print 4 MISP1144

Hoppas nu att du hittat inspiration till att tapetsera om där hemma!

// Cattis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tapetpassion sedan 1974

Vi älskar känslan som tapet ger! Rum blir till hem, vardag blir till lyx. Vår grundtanke är kvalitet, oavsett om vi designar själva eller importerar från världsledande varumärken. För vi vet att när trender skiftar består skickligt hantverk och passion.

Kontakta oss

Analysvägen 1, 435 33 Mölnlycke
Telefon: +4631-88 05 50
info@midbec.se
press@midbec.se

Copyright © 2021 Midbec