Lär dig mer om designhuset Marimekko

Nästan alla känner väl igen den klassiska Marimekko-blomman Unikko men vad vet du egentligen mer om Marimekko? I detta inlägg får du lära dig om det finska designhuset, några av deras designers och mönster.

Designhuset Marimekko

Det finska designhuset Marimekko grundades 1951 av designern Armi Ratia och sägs vara ett av världens första livsstilsvarumärken som kombinerade mode och inredning på ett unikt sätt. Genom tidlös, karakteristisk och funktionell design vill de uppmuntra och stärka människor att vara nöjda med sig själva och sprida glädje i vardagen med sina djärva mönster och färger.

Marimekko 14111 midbec tapeter
Mönster Ruutukaava

”Marimekko is not about trendy fashion, with a few minor exceptions. We make lasting and timeless products. Timelesness may, however, occasionally come into fashion by chance, like now.” Armi Ratia, 1978.

Marimekko Armi Ratia midbec tapeter
Armi Ratia, grundare av Marimekko

Designer & mönster

Bland Marimekkos designer finns många kända namn och välbekanta mönster. Här får du veta lite mer om några av dem.

Marimekko-23340-midbec-tapeter
Mönster Veljekset designat av Maija Louekari

Mönstret Veljekset ovan är designat av Maija Louekari som är en Helsingforsbaserad frilansillustratör och designer. Hennes karriär startade 2003 efter att hon vann en designtävling som organiserades av Marimekko och University of Art and Design i Helsingfors. Mönstret Veljekset förställer finska vilda djur och är inspirerat av finska folksagor. Mönstret togs fram för att fira Finlands 100 år av självständighet 2017.

Marimekko 14100 midbec tapeter

Ett annat populärt mönster designat av Maija Louekari är mönstret Kippis ovan. Med sitt grafiska mönster av kristallglas i retrostil har Kippis blivit en populär kökstapet i många hem. Ordet Kippis betyder ”Skål!” och visst är det ett finurligt namn på denna tapet.

Marimekko 23353 midbec tapeter
Mönstret Unikko designat av Maija Isola

Ovanför har vi den klassiska Marimekko-blomman Unikko som förknippas så starkt med varumärket Marimekko. Unikko betyder vallmo och är designat av Maija Isola. Maija Isola startade sin karriär på Marimekko 1949 som textildesigner och arbetade där i 38 år. Hon har designat mer än 500 mönster och inspirerades av traditionell folkkonst, naturen och modern visual art. År 2014 fyllde mönstret Unikko 50 år.

Marimekko 23345 midbec tapeter

Ovan har vi mönstret Spaljé designat av svenska Carin Seth Andersson som är verksam designer inom flera områden men främst känd för sin glas- och keramikdesign. I samarbete med Marimekko skapade Carin ett antal mönster där idén var mönster som kompletterade och stärkte Marimekkos klassiska kollektioner. Mönstret Spaljé är en tolkning av klättrande trädgårdsväxter.

Om du vill kika på fler mönster av Marimekko som finns på tapet så hittar du kollektionen här.

//Malin
malin@midbec.se

Källor: Kompendium marimekko wallcoverings vol. 5 by JV, www.marimekko.com, www.carinasethandersson.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tapetpassion sedan 1974

Vi älskar känslan som tapet ger! Rum blir till hem, vardag blir till lyx. Vår grundtanke är kvalitet, oavsett om vi designar själva eller importerar från världsledande varumärken. För vi vet att när trender skiftar består skickligt hantverk och passion.

Kontakta oss

Analysvägen 1, 435 33 Mölnlycke
Telefon: +4631-88 05 50
info@midbec.se
press@midbec.se

Copyright © 2021 Midbec