Månadens look: Vintage Dream

retro vintage midbec wallpaper 50s teak 50-tal 1950 pastell love par

När det gäller mode, stil och inredning är de flesta nog ganska intresserade av vad som kommer att bli nästa steg, trend eller jag-måste-ha-pryl. Det gör det nästan ännu roligare att gå åt ett annat håll. Att gå in i den fiktiva tidsmaskinen och åka på en resa sisådär 60 år tillbaka i tiden. Till en tid innan Netflix, Instagram eller ens högertrafik.

Ses över en milkshake
Det finns något väldigt vackert över 50- och 60-talens dova pasteller och blommiga textilier. Tidens filmer har ett romantiskt skimmer över sig och musiken någon gripande och lycklig klang. Och allt det fina tycks ha överförts på inredningen. Sedan är det väl som med de flesta tidsperioder – tillbakablicken är mycket charmigare än det upplevda.

Man kan ju redan se hur detaljer från 80- och 90-talen har börjat smyga sig tillbaka. (Trots att de flesta nog vill glömma allt vad våfflat hår och axelvaddar heter.)

Men i så fall kanske mitten på det förra seklet känns som en något mer spännande period att inspireras av, om man ska ge sig ut på en tidsresa.
retro vintage midbec wallpaper 50s teak 50-tal 1950 pastell tv radio old school

I all enkelhet
Även om perioden var full av vackra, färgglada mönster fanns det ofta någon slags elegant enkelhet över allting. Det skulle vara lättstädat, prydligt – det var inte en tid när man trodde på krusiduller.

Stringhyllor, soffbord, telefonbord och sideboards i teak kombinerades med vackert skapade radioapparater och blommönstrade gardiner eller kuddar. Om man jämför med de färgexplosioner som skulle komma under senare 60-talet och 70-talet skulle man nog kunna kalla den här tiden för blygsamt lekfull.

retro vintage midbec wallpaper 50s teak 50-tal 1950 pastell miss print pattern sideboard

Nygammalt eller gammelnytt?
Vi närmar ju oss trots allt alla loppisars högsäsong. Med andra ord en perfekt tid att hitta gömda pärlor från en annan tid, på loppmarknader över hela Sverige.

Men att hitta de där verkliga guldkornen är en konst – att hitta de gömda skatterna på auktionssidor, eller på överfyllda bord med kakburkar och gamla gymnastikskor. Eller kanske mer av en sport, som alla inte tycker är lika rolig. Men det går alltid att hitta exempelvis stringhyllor som kanske inte har upplevt eran på riktigt, men som är lika snygga som de som har det.

Och det är inte bara tidens förvaring som har blivit mer populärt de senaste åren. De tunna dricksglasen, de blommiga kaffekopparna och de stilrena lamporna har också producerats i ny tolkning för att du ska kunna skapa din alldeles egen vintagedröm.

3 snabba tips för att sätta stilen:

• Less is more
Hellre avskalat och stilrent än för många små prylar.

• Pastellpalett
Tänk mjuka, behagliga färgtoner – framför de starka och klara nyanserna.

• Teak i alla former
Det kan handla om allt ifrån glasunderlägg till ett middagsbord i det mörka träslaget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tapetpassion sedan 1974

Vi älskar känslan som tapet ger! Rum blir till hem, vardag blir till lyx. Vår grundtanke är kvalitet, oavsett om vi designar själva eller importerar från världsledande varumärken. För vi vet att när trender skiftar består skickligt hantverk och passion.

Kontakta oss

Analysvägen 1, 435 33 Mölnlycke
Telefon: +4631-88 05 50
info@midbec.se
press@midbec.se

Copyright © 2021 Midbec