Så färgsätter du ditt hem efter tapet

I detta inlägg får du flera användbara tips av stylisten Cattis på hur du kan tänka när du färgsätter ditt hem genom att utgå från en tapet. Fiffiga färgsättningstips som enkelt kan appliceras i hemmet!

Färgsätt efter tapet

Att välja färg och tapet till sitt hem är inte alltid så lätt. Många väljer vitmålade väggar till en början för att sedan låta sina färgval få växa fram. Är man lite modigare kanske det till och med får flytta in en tapet efter en tid. Precis som färg kan tapet upplevas olika beroende på hur ljuset faller i ett rum. När du väl fastnat för en tapet och fått upp den på dina väggar kan det vara roligt att ta det ett steg vidare, det vill säga att börja färgmatcha efter din tapet.

färgsätter efter tapet palma kök midbec tapeter
Palma 18104

Färgsätt monokromt

Här går köksluckorna nästintill ton i ton med tapeterna. Monokrom färgsättning är något vi har sett mer och mer av den senaste tiden. De som är riktigt modiga väljer till exempel att måla väggar, lister, dörrar och socklar i en och samma mörka nyans. Väldigt effektfull om du vill inreda med färgglada möbler och låta dem framträda i rummet. Välj en enfärgad tapet och hitta en snarlik kulör för att måla in listverk och dörrar med, eller varför inte köksluckorna som på bilden nedan.

färgsätter efter tapet palma kök grå midbec tapeter
Palma 18104

Färgsättning av listverk och dörrar

Ett annat enkelt knep är att ta upp en nyans från tapeten och måla listverk och dörrar i den kulören. Färger påverkar oss på olika sätt och hur vi upplever en nyans kan vara väldigt olika. Det finns kulörer som upplevs som varma eller kalla. Brun, gul och röd till exempel upplevs som varma, medan grön och blå upplevs som kalla. Är du en person som tycker om varma toner, välj nyans därefter för att måla in dörrar och listverk med, exempelvis den varmrosa eller bruna tonen från rosorna nedan. Drar du mer åt det kalla hållet, välj den blågröna tonen från rosorna i tapeten.

färgsätter efter tapet impressionist midbec tapeter
Impressionist W009002

Många gånger ger det ett mjukare intryck att måla listverk och dörrar i en annan färg än vitt, särskilt när du färgmatchar med en tapet. Vitt kan faktiskt upplevas på olika sätt beroende på vilka toner den tar upp i rummet. Har du en tapet med mycket färg i så kan vitt upplevas antingen gråare eller gulare, beroende på om tapeten har varma eller kalla toner i sig. Då kan det vara bra att redan innan tänka ut om du önskar en varmvit kulör som antikvitt eller gräddvitt, som har lite gult i sig eller en klassisk vit färg med lite grått i sig för en kallare ton. En bra regel att hålla sig till om du ska använda vitt ihop med andra kulörer i ett rum är att matcha kallt med kallt och varmt med varmt.

färgsätter efter tapet palma midbec tapeter
Palma 18118

Här nedan ser du ett exempel där en kall tapet har matchats med en kall nyans på listen, som även tar upp färgen från tapeten.

färgsätter efter tapet animalia midbec tapeter
Animalia W010103

Är tapeten storblommig eller har mycket mönster i sig, titta efter basfärgen som framträder i bakgrunden och utgå från den när du målar listverk och dörrar. På så sätt smälter tonerna samman och ger ett lugnare intryck för ögat.

färgsätter efter tapet blomstermåla midbec tapeter
Blomstermåla 51010

Färgsättning med röd tråd

Ta upp en röd tråd från dina möbler eller andra detaljer i hemmet. Kanske har du en favoritbyrå eller en annan möbel som är målad i en kulör som du tycker om. Då kan det vara fint att låta den vara ”den röda tråden” i inredningen i just det rummet.

färgsätter efter tapet morgongåva midbec tapeter
Morgongåva 27013

Utgå från en nyans, som i det här fallet blå, och matcha med en tapet som tar upp färgen. Ta det vidare med små detaljer, som en blå vas eller kanske några blå kuddar i en soffa.

färgsätter efter tapet morgongåva blad midbec tapeter
Morgongåva 27013

Inredning ska kännas roligt och personligt, detsamma gäller när det kommer till tapet och färg. Utgå alltid från det du tycker om och gå inte efter trender. Personligen trivs jag bäst med nyanser som drar åt det kalla hållet i mitt hem. Jag har provat att måla ett rum i en varmare nyans och trivs helt ok med det. Men jag kände ändå att det var något som skavde och jag fick aldrig till det med möbler och tavlor i det rummet. I inredningstidningar läste jag att vi drar mot en varmare trend när det kommer till färgsättning i våra hem och jag insåg att jag hade hakat på den trenden utan att gå på vad jag själv tycker om. Nu planerar jag faktiskt att tapetsera det rummet istället och den här gången går jag helt på magkänslan.

färgsätter efter tapet morgongåva maj midbec tapeter
Morgongåva 27024

Många tapeter har ju faktiskt både varma och kalla toner i sig. Känner du att du är en person som tycker om både och så går det jättebra att blanda. Det där med att matcha kallt med kallt och varmt med varmt brukar jag hålla mig till när jag tänker i vita nyanser. Även om jag är en person som drar åt det kalla hållet i mina kulörval så tycker jag ändå om att omge mig med värme i mitt hem. Det kan räcka med att ta upp den där röda blomman från tapeten med en rödmålad stol för att få in lite värme i inredningen.

färgsätter efter tapet morgongåva stol midbec tapeter
Morgongåva 27024

Hoppas du känner dig inspirerad till att börja experimentera med färger och tapet där hemma. Glöm inte att det viktigaste är att ha roligt och gå efter magkänslan!

//Cattis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tapetpassion sedan 1974

Vi älskar känslan som tapet ger! Rum blir till hem, vardag blir till lyx. Vår grundtanke är kvalitet, oavsett om vi designar själva eller importerar från världsledande varumärken. För vi vet att när trender skiftar består skickligt hantverk och passion.

Kontakta oss

Analysvägen 1, 435 33 Mölnlycke
Telefon: +4631-88 05 50
info@midbec.se
press@midbec.se

Copyright © 2021 Midbec