Så här räknar du ut åtgången på tapetrullar

Att räkna ut hur många rullar som behövs när du ska tapetsera är egentligen inte så svårt men kan vara lite klurigt om du inte har gjort det tidigare. Här kommer en guide för hur du kan tänka för att ha rätt antal rullar på plats när du står där med tapetlim i högsta hugg och inte vill upptäcka att det saknas en våd eller två.

Så många tapetrullar behöver du

Det är lite olika mått du behöver ha koll på när du ska räkna ut åtgången. Vi börjar med att kika på vad mönsterrapport och mönsterpass är innan vi går in på själva uträkningen av antal tapetrullar.

Mönsterrapport & mönsterpass

Ett viktigt mått att känna till för att kunna räkna ut hur många rullar som behövs är tapetens mönsterrapport. Vad är då en mönsterrapport? Jo, det är måttet på mönstret innan mönstret återupprepas på tapetrullen. Nedan tapet har en mönsterrapport på 53 cm.

Mirabelle-lyckebo-28003-åtgången-tapetrullar-midbec-tapeter

Det innebär att exakt samma mönster upprepas igen efter var 53:e cm. På bilden nedan ser du hur ovandelen av mönstret på den nedre bilden matchar underdelen på bilden ovanför. En tapetrulle består alltså av en mönsterrapport som återkommer efter ett visst antal cm om och om igen längs hela rullen.

lyckebo-28003-åtgången-tapetrullar-midbec-tapeter

När du vet mönsterrapporten behöver du veta vad det är för mönsterpass på tapeten. Alltså om det är rak eller förskjuten mönsterpass. Tapeten ovan har en rak mönsterpass, vilket betyder att mönstret upprepar sig på samma horisontella höjd på varje våd vilket du kan se exempel på markerat med pilar i bilden nedan.

lyckebo-mönsterpass-åtgången-tapetrullar-midbec-tapeter

Om tapeten istället har förskjuten mönsterpass så upprepas mönstret diagonalt på varje våd som på bilden nedan. Denna tapet har också en mönsterrapport på 53 cm men då det är förskjuten mönsterpass så upprepas mönstret 26,5 cm (hälften av 53 cm) ovanför och nedanför på nästa våd.

Apelviken-mönsterpass-åtgången-tapetrullar-midbec-tapeter

Beroende på om det är rak eller förskjuten mönsterpass så räknar du med olika mått även om mönsterrapporten är samma. De vanligaste mönsterrapporterna är 53 cm och 64 cm, med rak eller förskjuten mönsterpass men det förekommer även andra mått så ta reda vad som gäller för din tapet.

Att räkna ut åtgång

När du vet mönsterrapport och mönsterpass så behöver du även rullens längd och bredd. Standardmåttet på en rulle är 10,05 m x 0,53 m så det är de måtten vi kommer att använda nu när vi visar hur du kan tänka för att räkna ut åtgång. Dock finns det rullar som är extra breda eller har en annan längd så dubbelkolla måtten på rullen först.

åtgången-tapetrullar-midbec-tapeter

Vi börjar med att titta på åtgången till en vägg med vägghöjd på 2,4 m då det är standardmåttet för takhöjd i våra hem. Vid en vägghöjd på 2,4 och standardmått på tapetrullen så kan du anta att du får ut 3 våder på en rulle vid 53 cm eller 64 cm mönsterrapport oavsett om det är rak eller förskjuten mönsterpass. 3 våder innebär bredd på 1,59 m (rullens bredd 0,53 x 3). Säg att du har en vägg som är t.ex 4 meter bred, då behöver du 3 rullar eftersom 1,59 x 3 = 4,77 m. Vägghöjden kan påverkas något om du har lister längs tak och golv som ska räknas bort. Du kan då använda nedan exempel för att räkna ut åtgången istället och eventuellt kan du få ut någon extra våd på rullen.

Om du istället har en annan vägghöjd än 2,4 m, säg en vägghöjd på 3 m då börjar vi med att räkna ut hur lång varje våd måste vara. Alltså 3 meter + rullens mönsterpass. Vi gör två exempel, i första exemplet räknar vid med 53 cm rak mönsterpass och i andra exemplet räknar vi med 53 cm förskjuten mönsterpass.

Ex. 1

Vid 3 m vägghöjd börjar du med att räkna ut hur många 53 cm (mönsterpass) som du behöver på en våd för att få reda på hur långa våderna behöver vara. 0,53 m x 6 = 3,18 m. Det behövs alltså en våd där mönsterpasset förekommer 6 gånger för att täcka ett mått på 3 meter. Och hur många våder på 3,18 m får du då ut på en rulle på 10 m? Jo, 3 våder då 3 x 3,18 m = 9,54 m. Så med en 4 meter bred vägg behöver du alltså lika många rullar som vid en vägghöjd på 2,4 m eftersom du i detta fall kan få ut 3 våder per rulle.

Ex. 2

Även här börjar du med att räkna ut hur många 53 cm (mönsterpass) som behövs per våd men lägger även till en halv mönsterpass då det är förskjuten mönsterpass. 0,53 x 6,5 = 3,445 m. Här behövs det en våd där mönsterpasset förekommer 6,5 gånger för att täcka 3 m. 3,445 m x 2 = 6,89 m, du får alltså ut 2 våder per rulle. 2 våder per rulle räcker till 1,06 m vägg (2 våder x 0,53 m = 1,06 m). Så till en vägg på 4 meter behöver du 4 rullar då 1,06 m x 4 = 4,24 m.

Är det däremot en enfärgad tapet där det inte förkommer något mönsterpass så får du ut 4 våder på en rulle vid en vägghöjd på 2,4 m och med standardmått på rullen. Vid annan vägghöjd räknar du ut hur många våder du får ut på rullen genom att använda vägghöjden som mått för vådens längd.

Sammanfattningsvis börjar du med att räkna ut hur långa våder som behövs till din vägg, hur många våder du kan få ut på varje rulle och därefter hur många våder du behöver.

//Malin
malin@midbec.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tapetpassion sedan 1974

Vi älskar känslan som tapet ger! Rum blir till hem, vardag blir till lyx. Vår grundtanke är kvalitet, oavsett om vi designar själva eller importerar från världsledande varumärken. För vi vet att när trender skiftar består skickligt hantverk och passion.

Kontakta oss

Analysvägen 1, 435 33 Mölnlycke
Telefon: +4631-88 05 50
info@midbec.se
press@midbec.se

Copyright © 2021 Midbec